Begeleiding

Om verschillende redenen kan het voorkomen dat een kind niet tot leren komt. Bij Quadraat begeleiden we kinderen en jongeren met schoolgerelateerde problemen.

Tijdens de begeleiding gaan wij op zoek naar de hobbels en de valkuilen. Bij die zoektocht proberen we de leerlingen vooral bewust te maken van hun sterke kanten. Dat zorgt voor een positief gevoel en daardoor ontstaat de motivatie om te werken aan de dingen die moeilijk zijn. Vergroten van het zelfvertrouwen staat boven aan de lijst.

Onze filosofie: “Maak datgene wat je al kunt nog sterker!

Taal en rekenen

  • Sommige (jonge) leerlingen op de basisschool of het voortgezet onderwijs hebben (ernstige) lees-, spelling- en/of rekenproblemen. Bij Quadraat werken leerlingen met een specialistische begeleider aan specifieke, persoonlijke doelen. De begeleiding is 1-op-1 of individueel in een kleine groep.

  • Bij (jonge) leerlingen kan het gebeuren dat het maar niet lukt om het lezen en de spelling onder de knie te krijgen. Het kind heeft dan behoefte aan specifieke, individuele begeleiding. Na een grondig onderzoek stelt de begeleider een begeleidingsplan op dat speciaal is afgestemd op de lees- en/of spellingproblemen van dit kind. Het begeleidingsplan wordt met de ouders (en school) besproken en indien nodig, gedurende de behandeling, bijgesteld.

  • Sommige kinderen hebben dyscalculie; ernstige en hardnekkig reken- en wiskundeproblemen.

    Bij leerlingen met dyscalculie kan het gebeuren dat het maar niet lukt om het rekenen onder de knie te krijgen. Die leerling heeft dan behoefte aan specifieke, individuele begeleiding.

    Na een grondig onderzoek stelt de begeleider een begeleidingsplan op dat speciaal is afgestemd op de reken- en wiskundeproblemen van dit kind. Het begeleidingsplan wordt met de ouders (en school) besproken en indien nodig, gedurende de behandeling, bijgesteld.

  • Bij (jonge) leerlingen kan het gebeuren dat het maar niet lukt om het lezen en/of de spelling onder de knie te krijgen. Het kind heeft dan behoefte aan specifieke, individuele begeleiding. Na een grondig onderzoek stelt de begeleider een begeleidingsplan op dat speciaal is afgestemd op de lees- en/of spellingproblemen van dit kind. Het begeleidingsplan wordt met de ouders (en school) besproken en indien nodig, gedurende de behandeling, bijgesteld.

  • Bij (jonge) leerlingen kan het gebeuren dat het maar niet lukt om het rekenen onder de knie te krijgen. Het kind heeft dan behoefte aan specifieke, individuele begeleiding. Na een grondig onderzoek stelt de begeleider een begeleidingsplan op dat speciaal is afgestemd op de reken- en wiskundeproblemen van dit kind. Het begeleidingsplan wordt met de ouders (en school) besproken en indien nodig, gedurende de behandeling, bijgesteld.

Beter leren

  • Bij Quadraat helpen we kinderen en jongeren grip te krijgen op hun eigen leerproces. Soms begeleiden we (jonge) leerlingen individueel, vaak echter bieden we specialistische individuele begeleiding in een kleine groep. In alle gevallen werken we met leerlingen aan hun persoonlijke, specifieke doelen.

  • Zelfregulerend leren houdt in dat leerlingen het eigen leerproces actief sturen en zelfstandig leren. Met andere woorden, leerlingen die zelfregulerend leren weten wat ze moeten doen om goed te kunnen leren en weten zichzelf, voor het leren, gemotiveerd te houden.

    Zelfregulerend leren gebeurt aan de hand van 14 leerstrategieën. Naarmate leerlingen deze leerstrategieën beter beheersen, zijn ze meer gemotiveerd om te leren en presteren ze beter.

  • De executieve functies worden ook wel de regelfuncties van het brein genoemd. Ze verwijzen naar complexe cognitieve vaardigheden - zoals inhibitie, werkgeheugen, cognitieve flexibiliteit en planning - die nodig zijn om gedrag in goede banen te leiden wanneer dit doelgericht en efficiënt moet zijn. Kinderen met zwakke executieve functies hebben op school vaak problemen met plannen, organiseren en het werkgeheugen. Executieve functies spelen een cruciale rol bij het leren en zijn een belangrijke voorspeller voor schoolsucces.

    Tijdens de begeleiding bij Quadraat wordt gewerkt aan de hand van vijf thema’s: gerichte aandacht, planning en initiatie, verdeelde aandacht en werkgeheugen, doel- en taakgericht gedrag en metacognitie en controleren.

    Trainingen gericht op beter leren bij Quadraat:

  • Sommige leerlingen hebben veel moeite met plannen en met het aanbrengen van structuur in hun schoolwerk. Soms komt dit door AD(H)D of een zwak werkgeheugen.

    Controle krijgen over je huiswerk begint bij een goede, overzichtelijke planning. Bij Quadraat werken alle middelbare scholieren daarom met een Plenda One. Leerlingen leren een overzichtelijke en duidelijke planning te maken en zich aan die planning te houden. We vergroten de spanningsboog en oefenen met het langer vasthouden van de concentratie.

    🔗 Lees meer

  • Als je je niet goed kan concentreren en steeds dingen vergeet is de kans groot dat je werkgeheugen niet goed functioneert. Je werkgeheugen is een verzameling van verschillende delen in je hersenen. Het functioneert als een centrale receptie. Een plek waar alle input en prikkels uit je zintuigen zich verzamelt en wordt doorgestuurd.

    Je werkgeheugen bepaalt wat er met de informatie gebeurt: handelen, onthouden, of negeren.

    Werkgeheugentrainingen bij Quadraat:

    • Training werkgeheugen bij aandacht- en concentratieproblemen
      🔗 Cogmed

    • Training werkgeheugen bij leerproblemen of -stoornissen
      🔗 Elephant Memory Training (Acoustic Pioneer)

    • Training auditief werkgeheugen
      🔗 Dierenstapel (Acoustic Pioneer)

Sociaal-emotioneel

  • Het kan voorkomen dat een kind in de ontwikkeling wordt gehinderd door sociale en/of emotionele problemen. Als een kind niet lekker in zijn vel zit, kan dit op verschillende manieren tot uiting komen. Deze klachten kunnen problemen geven bij het functioneren thuis, maar ook op school. Wanneer deze klachten niet vanzelf overgaan, kan het fijn zijn om hulp in te schakelen.

  • Als je last hebt van faalangst lukt het vaak niet om goed te presteren. Veel leerlingen gaan piekeren en hebben moeite zich te concentreren op de taak. Anderen ervaren tijdens de taak veel stress of angst en kunnen zich dan niet goed concentreren op de taak. Hierdoor ben je meer bezig met je zorgen en angsten dan wat er op dat moment van je gevraagd wordt. Als dit je steeds vaker overkomt, kom je in een negatieve spiraal en ga je misschien wel geloven dat je het niet kunt. Hier kunnen we tijdens de begeleiding bij Quadraat iets aan veranderen.

    In de begeleiding wordt uitgegaan van de sterke kanten van het kind en wordt de focus gelegd op wat er al wel goed gaat en wat het kind nog wil leren. Het uiteindelijke doel is dat een kind lekker in zijn vel zit, zijn emoties leert herkennen en hanteren en dat hij steeds beter in staat is waardevolle relaties aan te gaan.

  • Een kind met goede sociale vaardigheden kan vrienden maken en houden, kan meedoen met spelletjes, heeft een goed antwoord op plagerijen en is minder vatbaar voor pesterijen.

    Bij sommige kinderen gaat dit niet vanzelf. Zij kunnen op het gebied van sociale vaardigheden wel een steuntje in hun rug gebruiken. Het doel van de begeleiding is dan ook: het (aan)leren van effectief sociaal gedrag, waardoor adequaat gereageerd kan worden in sociale situaties. Leerlingen leren hoe ze hun gevoelens kunnen uiten en krijgen tips hoe ze op een prettige en goede manier voor zichzelf op kunnen komen.

    In de begeleiding wordt uitgegaan van de sterke kanten van het kind en wordt de focus gelegd op wat er al wel goed gaat en wat het kind nog wil leren. Het uiteindelijke doel is dat een kind lekker in zijn vel zit, zijn emoties leert herkennen en hanteren en dat hij steeds beter in staat is waardevolle relaties aan te gaan.

Cursussen

  • De laatste periode op de basisschool is voor veel leerlingen een spannende periode. Toetsen hebben invloed op het schooladvies (voortgezet onderwijs) en de overstap van groep 8 naar de brugklas zorgt bij sommige leerlingen voor zenuwen en kopzorgen. Hoe ga je daar mee om?

  • Toetsen in groep 7 (Cito of IEP) en de doorstroomtoets in groep 8 hebben invloed op het schooladvies dat leerlingen krijgen. Een beetje gespannen zijn voor deze toetsen is helemaal niet erg en helpt om goed na te kunnen denken. Sommige kinderen vinden toetsen echter zo spannend, dat het hen niet meer lukt om zich erop te concentreren. Andere leerlingen maken zich minder zorgen om de toets, maar weten niet goed hoe zij met de vragen moeten omgaan.

    Tijdens de cursus hebben we specifieke tips voor leerlingen die door AD(H)D, dyscalculie, dyslexie of faalangst gehinderd worden.

  • De overstap van groep 8 naar de middelbare school betekent: nieuwe klasgenoten, nieuwe vakken, steeds andere leraren, ieder uur een ander lokaal... En, je bent niet meer de oudste, maar een brugpieper!

    Tijdens onze cursus bereiden we leerlingen voor op al deze veranderingen zodat ze goed voorbereid kunnen beginnen aan een leuke nieuwe tijd. Deelnemers krijgen allerlei handige tips en adviezen die ze kunnen meenemen naar je hun school.

    Tot slot brengen we 14 leerstrategieën in kaart en geven we handvatten waarmee zwakke leerstrategieën beter gebruikt kunnen worden. Daardoor kunnen leerlingen straks beter leren, raken ze meer gemotiveerd voor school en halen ze meer uit zichzelf.

Thuiszitters

  • Een thuiszitter is een leerplichtige jongere tussen de 5 en 16 jaar of een jongere van 16 of 17 jaar die valt onder de kwalificatieplicht en die ingeschreven staat op een school of onderwijsinstelling en die zonder geldige reden meer dan 4 weken verzuimt, zonder dat hij/zij ontheffing heeft van de leerplicht resp. vrijstelling van geregeld schoolbezoek wegens het volgen van ander onderwijs.

  • De begeleiding van thuiszitters bij Quadraat is ontwikkeld vanuit de overtuiging dat alle kinderen de ruimte en mogelijkheid moeten en kunnen krijgen om onderwijs te volgen dat past bij hun cognitieve mogelijkheden. Onze aanpak is er daarom op gericht om het onderwijsleerproces weer op gang te krijgen of te continueren, zodat de leerling aansluiting kan vinden of behouden bij het onderwijs en uiteindelijk weer kan deelnemen aan het onderwijs op een passende onderwijsinstelling.

    Begeleiding aan (jonge) basisschoolleerlingen wordt alleen als individuele begeleiding aangeboden.

  • De begeleiding van thuiszitters bij Quadraat is ontwikkeld vanuit de overtuiging dat alle kinderen de ruimte en mogelijkheid moeten en kunnen krijgen om onderwijs te volgen dat past bij hun cognitieve mogelijkheden. Onze aanpak is er daarom op gericht om het onderwijsleerproces weer op gang te krijgen of te continueren, zodat de leerling aansluiting kan vinden of behouden bij het onderwijs en uiteindelijk weer kan deelnemen aan het onderwijs op een passende onderwijsinstelling.

    In overleg wordt bepaald of individuele begeleiding of individuele begeleiding in een kleine groep (maximaal 4 leerlingen per begeleider) passend is.

 

Vorige
Vorige

Onderzoek

Volgende
Volgende

Primair onderwijs